Tomas Jouhilampi puhui koulukiusaamisesta ja väkivallan vastaisesta toiminnasta

0
622
Tomas Jouhilampi vieraili viime vuonna Kurussa.

Kurun yhtenäiskoululla toteutettiin viime viikon tiistaina 16. tammikuuta pitkäaikainen haave ja tempaistiin kunnolla koulukiusaamista sekä väkivaltaa vastaan.  

Oppilaat ja opettajat saivat kuulla karun ja koskettavan tarinan lapsuudesta ja nuoruudesta, jossa kaikenlaiset päihteet sekä väkivalta näyttelivät erittäin suurta roolia. Tarinan kertojana toimi turkulainen 26-vuotias Tomas Jouhilampi, joka avasi kuulijoille oman elämänsä 2000-luvun alun Turussa.  

Jouhilammen mukaan hän on ollut pienestä pitäen yliaktiivinen ja energinen. Koulunkäynti alaluokilla oli tylsää, eikä siitä oikein tullut mitään. Kolmannella luokalla Jouhilampi siirrettiin pienelle erityisluokalle ja myöhemmin vielä erityiskouluun. Käytös ei parantunut, vaan meni ehkä huonommaksi. Erityiskoulussa, tiukan kurin takia, koulunkäynti sujui kohtalaisesti, mutta koulun ulkopuolella ei. Vapaa-ajalla kaverit olivat kaikki täysi-ikäisiä, ja monenlaiset päihteet tulivat kuvioihin sekä aggressiivinen ja väkivaltainen käytös lisääntyi merkittävästi, näiden myötä myös masennuksen oireita oli paljon. Välillä oikein etsimällä etsittiin niitä, ketkä olisi halukkaita tappelemaan.  

Kuudennen luokan jälkeen, Jouhilammen omien sanojen mukaan, hän sai puhuttua itsensä takaisin niin sanottuun normaaliin kouluun. Tämä ei ollut näin jälkikäteen ajateltuna ollenkaan hyvä asia.  

– 30 oppilaan luokalla kukaan ei pystynyt opiskelemaan minun takiani, muistelee Jouhilampi.  

Yläasteella kavereiden määrä alkoi lisääntyä, kun erityiskoulussa kavereita oli ollut vain yksi. 

– Nämä uudet kaverit ihannoivat minua ja käytöstäni.  

Jouhilammen mukaan päihteiden käyttö oli yläasteaikaan joka päivästä, myös koulupäivien aikana.  

– Ajattelin, että mä oon kovin äijä, kun en oo koskaan turpaani saanut ja haluun olla voittamaton.  

Lokakuun 12. päivänä vuonna 2012 kaikki sitten muuttui! Jossain päin Turkua vietettiin kotibileitä, jossa 15-vuotias Jouhilampi oli myös mukana. Muut mukana olleet olivat täysi-ikäisiä. Päihteitä käytettiin paljon. Paikalle saapui muutamia tuntemattomia vieraita, jotka olivat kuulleet, että Jouhilampi olisi paikalla.  

Kyseisen illan tapahtumista ja niiden seurauksista Jouhilampi kertoo seuraavanlaisesti. 

– Alkoi tappelu, jonka seurauksena kaaduin kaksikin kertaa. Ensimmäisellä kerralla löin pääni oksaleikkuriin ja toisella kertaa pääni osui maahan kovalla voimalla. Kaikesta tästä huolimatta olen kävellyt melkein kotiin asti, loppumatkan silloisen ystävän avustuksella, joka myös soitti paikalle ambulanssin.  

Jouhilampi vietiin selviämisasemalle. 

– Seuraavana päivänä kun heräilin, selviämisaseman henkilökunta huomasi, että kaikki ei ollut hyvin, esimerkiksi silmäni olivat ihan mustat. Minut kiidätettiin sairaalaan, jossa todettiin, että minulla massiivinen aivoverenvuoto. Tehtiin valtava leikkaus, minkä seurauksena vajosin koomaan. Heräämisen toiveita ei kovasti annettu.  

Kului melkein kuukausi, sen jälkeen Jouhilampi heräsi.  

– Minulle kerrottiin, että olin neliraajahalvaantunut enkä koskaan tulisi tekemään mitään.  

Hän päätti kuitenkin toisin. Jouhilampi on sanoSTOPväkivallalle-liikkeen perustaja, kokemuksen kautta puhuja. 

– Hyvän kuntoutuksen ynnä muun seurauksena tässä ollaan reilu 10 vuotta tapahtuneesta. Koskaan en tule kuitenkaan olemaan niin sanotusti normaali, muun muassa käteni tärisevät, kävely on huojuvaa ja hidasta, puhe myös hidasta sekä takeltelevaa ja muisti oikuttelee. Tällä hetkellä pystyn kuitenkin tekemään sitä, mitä haluan.  

Luento herätti ajatuksia myös myöhemmin Nuokulla.

Tomas Jouhilammen puheosuuden jälkeen oli oppilailla sekä opettajilla mahdollisuus esittää kysymyksiä. Muutama käsi nousi pystyyn. Jouhilammelta kysyttiin mitä hän olisi halunnut opettajien tekevän koulussa tuolloin ja jos voisi palata ajassa taaksepäin niin mitä tekisi toisin?

Jouhilampi korosti aidosti läsnä olevan, huolehtivan sekä yrittävän opettajan tai muun lähiaikuisen tärkeyttä. Hän muistaa kouluajoilta yhden opettajan, joka oikeasti yritti auttaa. Ja jos aikamatkailua pystyisi tekemään, niin Jouhilampi olisi kaivannut tietoa joltain kokemusasiantuntijalta ja ymmärtää nyt, että olisi ollut tärkeää harrastaa jotain – vaikka lätkää tai futista tai ihan mitä vaan.  

Oppilaita kiinnosti, että onko luennoitsijasta tehty rikosilmoitusta. Tähän tuli nopeasti vastaus, että vaikka kuinka monta. Tässä kohtaa Jouhilampi muistutti, että väkivallanteon kokeminen tai näkeminen on aina rikosilmoituksen paikka ja apua ilmoituksen tekemiseen kannattaa pyytää luotettavalta lähiaikuiselta. 

Tämän päivän kuulumisiin Jouhilampi lisää olevansa onnellinen. Hän on pienen ihanan lapsen isä ja on ylpeä siitä. Elokuussa 2022 Jouhilampi perusti yrityksen nimeltä SanoSTOPVäkivallalle, jonka tarkoituksena on kertoa nuorille väkivallan seurauksista oman kokemuksen kautta, “yksikin lyönti on liikaa”. Jouhilampi tekee kouluvierailuja, jotka ovat suunniteltu ala-asteikäisistä toisen asteen opiskelijoihin, myös nuorisotiloilla ja erilaisissa yrityksissä on käyty. Keskimäärin vierailukäyntejä on kolme kertaa viikossa, ennen joulua oli viidenkin vierailun viikkoja.  Tulevaisuuden suunnitelmissa olisi perustaa vastaavanlainen yritys, jonka avulla voin auttaa vielä enemmän lapsia ja nuoria. Haluan jatkaa myös entistä vahvemmin väkivallattomuuden sanan levittämistä sosiaalisessa ja muussakin mediassa. 

Jouhilampi piti kaksi samansisältöistä luentoa Kurussa, toinen Tredulla yläasteikäisille sekä toinen Parkkuun toimipisteellä pääsääntöisesti 4–6-luokkalaisille. Parkkuussa kuuntelemassa olivat Hertta Tiura, Helmi Petäjäniemi ja Stiina Koskinen. Nuoret kertoivat ajatuksiaan luennosta perjantaina nuorisotila Nuokulla. Heidän mielestään tilaisuus oli huippuhyvä, ja puhuja oli erittäin rohkea, kun uskalsi kertoa kokemuksistaan. Jouhilammen tarina oli kuulemma tosi mielenkiintoinen, surullinen ja vähän pelottavakin. Suurimpina asioina näiden nuorten mieleen oli jäänyt, että kuinka kamalaa kiusaaminen sekä väkivalta voi olla ja että onneksi heillä on hyviä ystäviä sekä huolehtivia aikuisia.  

Liisa Koivisto Kurun yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys Kiva:sta kertoo, että tilaisuuksien rahoitukseen ovat osallistuneet Kurun kappeliseurakunta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kurun osasto, vanhempainyhdistys Kiva ja Kurun yhtenäiskoulu sekä koulun oppilaskunta.

– Jouhilammen vierailu sai alkunsa viime syksynä, kun koululta tuli toivetta meille kiusaamisen vastaisen luennon järjestämisestä. Otimme yhteyttä Jouhilampeen ja aloimme selvitellä eri tahoja osallistumaan luennon kustannuksiin. Me Kiva:n aikuiset toivomme, että nämä luennot herättävät lapsia ja nuoria ajattelemaan kiusaamisen sekä kiusaamisväkivallan aiheuttamia vakavia seurauksia, joita monet kantavat koko elinikänsä.